Geschiedenis

logo gc PFEinde 1998 – Na een teleurstellende nederlaag met het Nossegemse zaalvoetbal-collectief “zvk Integendeel” reden enkele spelers terug richting Brussel. Ze waren erop gebrand om toch één keer in hun carrière deel uit te maken van een onvervalste topclub. Dus waarom zelf geen eigen dream team oprichten !!! Wie precies deze geniale hersenflits kreeg, is door de tand des tijds uit het collectieve geheugen weggevreten. Vast staat wel dat die avond de basis werd gelegd voor een nieuw stukje glorierijke Brusselse sportgeschiedenis: “FC De Pianofabriek”.

De naam verwijst naar het gemeenschapscentrum in de Fortstraat te Sint-Gillis, waarmee een aantal spelers (o.a. président-fondateur Roel De Cleen) een band hadden. Tussen 2008 en 2012 trad het team aan onder de naam “BEURSSCHOUWBURG- PIANOFABRIEK”. In het seizoen 2012-13 werd opnieuw gestart onder de naam “PIANOFABRIEK”.

Hoogtepunten: de promotie naar de A-reeks in 2001, de 6 podiumplaatsen in de a-reeks tussen 2002 en 2011, maar vóóral de bekerwinst in 2011, 2014 en 2015 en de vier opeenvolgende kampioenstitels in de seizoenen 2011-12, 2012-13, 2013-14 en 2014-2015 !

Na het seizoen 2017-18 hield het team op te bestaan.


Seizoen (1) 1999-2000 

Na doorgedreven oefensessies op de Heizelvlakte, in het Jubelpark en – shotten tegen kegeltjes- in G.C. Ten Weyngaert, trad de ambitieuze nieuwkomer aan in de BZVC. Het was precies 7 matchen wachten op een eerste overwinning, maar daarna liep alles al snel veel beter.

competitie: 9e in B-reeks + FAIR PLAY TROFEE     |     beker: 1ste ronde


(2) 2000-2001 

Het tweede seizoen betekende de grote doorbraak (na een enorme eindsprint in 2001) en, samen met HATTRICK, een ticket voor de eerste reeks.

competitie: 3e in B-reeks = PROMOTIE     |     beker: 2de ronde


(3) 2001-2002 

Het eerste jaar in de A-reeks startte PIANOFABRIEK met veel onzekerheden. Is dit niet boven ons niveau? Het bleek van niet. Tot nieuwjaar werden amper punten verloren, maar een collectieve overdosis kerstkalkoen en “Veuve Clicquot” zorgde voor een zwar(t)e januarimaand. Op één overwinning na de titel gemist. Derde, mooi mooi.

Ook in de beker raakte PIANOFABRIEK erg ver, maar in de halve finale bleken de STAMGANGERS net te sterk.

competitie: 3e in A-reeks (na AVENUE BERCHEM en STAMGANGERS)     |     beker: halve finale


(4) 2002-2003

Het jaar van de bevestiging. Zonder uitschieters weer derde: saai saai.

competitie: 3e (na BEERTJES en ST-MAURICE)     |     beker: kwartfinale


(5) 2003-2004 

Het derde seizoen in de A-reeks betekende een relatief dieptepunt wegens net naast het podium.

competitie: 4e  (na o.a. GUNNERS JETTE, …)     |     beker: kwartfinale


(6) 2004-2005 

Tot dan was dit op papier het sterkste seizoen ooit, met slechts 3 verliesmatchen en 2 gelijke spelen, toch weer ‘maar’ een derde plaats.

competitie: 3e (na TFE BENELUX en DAGSCHOTELS)     |     beker: kwartfinale


 (7) 2005-2006 

Alweer een mooi seizoen, op uitzondering van het seizoenseinde waar slechts een 1 op 9 werd gehaald tegen de laatste drie uit het klassement.

competitie: 3e (na TFE BENELUX en ONDERKRUIPERS)     |     beker: achtste finale


(8) 2006-2007

De verwachtingen voor het komende seizoen waren vrij voorspelbaar: derde. De abominabele seizoensstart (2 op 15) kondigde echter een meer bescheiden plaatsje aan. De beker liep vlotter. Toch tot in de halve eindstrijd. Daarin botste PIANOFABRIEK op het amper te verslaan TFE BENELUX – het begin van een traditie.

competitie: 8ste (na o.a TFE BENELUX, …)     |     beker: halve finale


(9) 2007-2008

Was dit het seizoen van de grote comeback? Niet helemaal, sterke overwinningen tegen toppers werden afgewisseld met al te veel vervelende verliesmatchen. Voor de bekercompetitie: zie 2006-2007.

competitie: 8ste (na o.a. TFE BENELUX, …)     |     beker: halve finale


(10) 2008-2009 

Het tiende seizoen betekent een nieuwe roepnaam: BEURSSCHOUWBURG- PIANOFABRIEK. Het seizoen kreeg kleur met een mirakeloverwinning tegen TFE BENELUX en… opnieuw de oude vertrouwde derde plaats

competitie: 3de (na TFE BENELUX en AB CAFE)     |     beker: achtste finale


(11) 2009-2010

Een uiterst sterke start werd gevolgd door een hilarische reeks van 9 afstraffingen (1), maar toch werd nog ergens in de subtop geëindigd na een deftig 2010. Straf. Halfweg het seizoen werd het vizier op de beker gericht, maar de halve finale betekende weeral de terminus (tegen TFE BENELUX). Ook straf!  TFE werd eens geen kampioen. Nog straffer!!!

competitie: 4de (na o.a. AB CAFE, TFE BENELUX en BEERTJES)     |     beker: halve finale

(1) Daarmee werd een 11 jaar oude traditie verbroken: nl. nooit meer dan 2 competitiematchen na elkaar verliezen !!!

(12) 2010-2011 

Na een sterk einde in het vorige seizoen, trok PIANOFABRIEK de lijn door: Op 2 forfaits na werden amper 3 matchen verloren. We eindigden zo tweede in het klassement: 17 punten achter de nr. 1 en 13 punten voor de nr. 3. ‘Afgescheiden’, heet dat.

Hoogtepunt: Bekerwinst na (eindelijk!) halvefinalewinst tegen de vaste concurrent TFE BENELUX, weliswaar na een lange en spannende strafschoppenreeks. In de finale werden de ZEBRA’S het lijdend voorwerp van onze dadendrang.

competitie: 2de (na TFE BENELUX)     |     beker: BEKERWINNAAR


(13) 2011-2012

FCPF kamp1En wat dit seizoen? Nog beter?? Weer derde??? Het werd “nog beter”: PIANOFABRIEK haalde eindelijk de titel binnen in een (vooral op verdedigend vlak) uitstekend dertiende seizoen: Nul matchen verloren, één gelijkgespeeld (wel sterke “derden time” daar in Itterbeek), gemiddeld amper 2 tegengoals per match,… Ook twee maal winst tegen het ‘ongenaakbare’ TFE BENELUX. Sterk!!!

Minpunt: de vlugge uitschakeling ‘voor de groene tafel’ in de bekercompetitie.

competitie: KAMPIOEN (voor TFE BENELUX en BOES BOOZE)     |     beker: ronde 2


(14) 2012-2013

FCPF kamp2Bevestigt PIANOFABRIEK zijn kampioenenstatus? Een rampzalige seizoensstart deed het niet vermoeden: Na 10 matchen stonden al 5 verliesmatchen genoteerd. Wanneer 2 daarvan in forfaits werden omgezet, deed PIANOFABRIEK opnieuw mee. En na nieuwjaar denderde PIANOFABRIEK als nooit tevoren door de competitie, met 10-1 als doorsnee resultaat, om zo nipt de titel te verlengen. Tegelijkertijd 0 (nul) gele kaarten geïncasseerd: Wat een fair play!

Wel de bekerfinale verloren tegen BARDOT BERCHEM: Ferme fuck!

competitie: KAMPIOEN (voor DYNAMO LATEX en ZEBRA’S)     |     beker: finalist


(15) 2013-2014

“Wordt het 15de seizoen het spreekwoordelijke jaar te veel?”, dat was de vraag. De oude gewrichten deden echter hun werk. PIANOFABRIEK liet amper steken vallen, maar de directe achtervolgers evenmin. De competitie werd pas beslecht na een felbevochten duel met BOES BOOZE. Goed voor een derde titel op rij!!!

Ook in de bekercompetitie raakte PIANOFABRIEK relatief vlot in de finale, waar opnieuw een sterk BARDOT BERCHEM de tegenstander was. PIANOFABRIEK bleek de betere na strafschoppen.

competitie: KAMPIOEN (voor BOES BOOZE en DYNAMO LATEX)     |     beker: BEKERWINNAAR


(16) 2014-2015

IMG_0165De verwachtingen voor het seizoen waren zoals de buitenspelregel in het veldvoetbal: ‘Wait and see’. Halfweg de competitie zat PIANOFABRIEK mooi mee vooraan. Na nieuwjaar lieten de directe achtervolgers enkele steekjes vallen, terwijl PIANOFABRIEK bleef winnen. Al kroop het enkele malen door het oog van de naald.

Ook in de bekercompetitie kende PIANOFABRIEK enige meeval. Het had twee keer penalties nodig tegen verrassend degelijke ploegen uit lagere reeksen. Na een felbevochten halve eindstrijd tegen alweer DE KUUB volgde de finale in Ganshoren tegen CENTRUM WEST. Ook dat werd een nipte zege.

competitie: KAMPIOEN  (voor BARDOT en DYNAMO LATEX)        |     beker:  BEKERWINNAAR


(17) 2015-2016

Titel nr. 5 of voetjes op de grond?  Het werd aanvankelijk ‘stevig met de voetjes op de grond’: vaak te weinig spelers paraat, dus te veel verliesmatchen… Na een 9 op 30 voor Nieuwjaar, raakte PIANOFABRIEK in april toch weer op de tweede plaats. Uiteindelijk werd het plaats 5. Grrrrrr.

Ook de beker werd een afknapper na – zuiver ‘voetbalistiek’ gezien – nogal vermijdbaar verlies in de tweede ronde.

competitie: 5de (na CENTRUM WEST, BOES BOOZE, BARDOT…)        |     beker:  ronde 2


(18) 2016-2017

Nog eens meedoen voor de titel… ?  Halfweg het seizoen bleek deze ambitie een ijle droom. PIANO stond in de middenmoot. Na nieuwjaar werden wel bijna geen punten meer verloren: een flinke remonte volgde, maar de kloof met BOOS BOOZE bleek net te groot.

De beker werd een desillusie. In de eerste ronde werd al met vuur gespeeld door 45 minuten met een man minder aanwezig te zijn. Dat lukte nog nipt. In de tweede ronde waren de strijdlust en concentratie niet present. Deze keer verloor PIANO de penalty-reeks. Waarschijnlijk een van de grootste ontgoochelingen uit de PIANO-historie…

competitie: 2de (na BOOS BOOZE)                        |     beker:  ronde 2


(19) 2017-2018

Ambitie: eens geen 15 punten achterstand tegen januari…  En dat lukte perfect. Alleen liep alles daarna een pak minder: tegenvallende resultaten, vaak te weinig spelers, paar forfaits…  Bref: met wat geluk het seizoen uitgesukkeld om als afsluiter nog eenmaal onze tanden te laten zien tegen de kampioen. Toch nipt verloren.

Conclusie: Dit was het halve seizoen te veel !  Hier stopt het dus !

competitie: 8de (na BOOS BOOZE…)                         |     beker:  ronde 3